به گزارش قدس آنلاین، هجدهم بهمن پارسال بود که ۲ بخش ویژه تشخیص و درمان سرطان در سنندج با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به بهرهبرداری رسید، طرحهایی که کردستان را در زمره مراکزی قرار داد تا با سلولهای سرطانی مقابله کند.
سرطان از جمله بیماریهای شایع است که تا کنون افراد زیادی را در سراسر جهان درگیر کرده و از آن دسته بیماری هایی است که از یک نقطه در بدن آغاز شده و در صورت تشخیص دیرهنگام، میتواند تمام بدن فرد را درگیر کند.
اگر چه نام این بیماری، همواره وحشت و ترس زیادی را برای بیمار و خانواده وی به همراه دارد اما خوشبختانه پیشرفتهایی که در راستای درمان سرطان در سال های اخیر رخ داده است، نقطه امیدی برای غلبه بر آن شده و آنچه مهم است، داشتن شناخت و آگاهی کافی از این بیماری است.
همین ابتدای بحث، بهتر است به آمار و مطالب قابل تامل معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در رابطه با سرطان در استان اشاره داشته باشیم.
دکتر فرزام بیدارپور گفت: کاهش بروز و مرگ و میر ناشی از سرطان و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان با هدف افزایش آگاهی و جلب مشارکت مردم در خصوص قابل پیشگیری بودن سرطان و شیوه های آن از راهکارهای مهم برای مقابله با این بیماری است.
وی ادامه داد: اصلاح باورهای نادرست مردم در خصوص سرطان از جمله درمان ناپذیر بودن آن و جلب مشارکت سیاستگزاران و مجریان سلامت (درون بخشی و برون بخشی) در کنترل عوامل خطر سرطان نیز مهم است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به آمارهای مربوط به سرطان در کردستان، اضافه کرد: تعداد موارد جدید مبتلا به سرطان در استان، ۲ هزار و ۸۷۸ نفر است که ۴۶ درصد آن در زنان و ۵۴ درصد نیز در میان مردان بوده است.
تعداد موارد جدید مبتلا به سرطان در استان کردستان، ۲ هزار و ۸۷۸ نفر بوده که ۴۶ درصد آن در زنان و ۵۴ درصد هم در میان مردان است.
دکتر بیدارپور با اشاره به اینکه میزان بروز خام سرطان ۱۶۹.۲۴ در ۱۰۰ هزار و استاندارد شده سنی کل سرطانها ۱۷۴.۲۵ در هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت کردستان برآورد شده است، افزود: این اعداد در جمعیت مردان برابر با ۱۸۰.۵۵ و ۱۹۵.۴۲ و در زنان ۱۵۷.۵۴ و ۱۵۵.۱۷ است.
راهاندازی بخش پیوند مغز استخوان در بیمارستان بعثت سنندج
همین آمارها باعث شد تا وزارت بهداشت و خیرین سلامت به فکر کاری برای بیماران درگیر سرطان بیفتند، بخش پیوند مغز استخوان بیمارستان بعثت سنندج با زیر بنای ۶۵۰ متر مربع دارای ۶ اتاق ایزوله، اتاق عمل و فضاهای جانبی است که با مشارکت بنیاد خیریه رویا فروزش احداث و با راهاندازی آن، نیاز به اعزام بیماران نیازمند پیوند مغز استخوان به خارج از استان رفع شد.
رییس بیمارستان بعثت سنندج اظهار کرد: این بخش با ساختاری جدید طراحی و احداث شده و به هیچ عنوان خطر عفونت ندارد و ۴۰ بار تهویه برای هر اتاق طراحی شده است.
برهان مراد ویسی با بیان اینکه بنیاد خیریه کار عمرانی و دانشگاه تجهیز آن را بر عهده داشت، افزود: این بخش شامل قسمت های آلوژن و اتولوک است و برای تجهیز بخش آلوژن به کمک مالی بیشتر وزارت بهداشت نیاز داریم.
وی اعتبار هزینه شده برای این اجرای این طرح را ۲۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: ۶ میلیارد تومان را بنیاد خیریه رویا فروزش و ۱۴ میلیارد را دانشگاه علوم پزشکی استان هزینه کرد.
طرحی که بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مراسم افتتاحش، آن را از لحاظ تجهیزات در کشور کم نظیر برشمرد.
وی گفت: این ظرفیت از تمام جهات طراحی اعم از تعداد اتاق، تهویه مناسب و تجهیزات بهروز بوده و به دستگاههای آمادهسازی سلولهای مغز استخوان برای کودکان مبتلا به سرطان، مجهز است.
اقدام اولیه برای پیشگیری از پیشرفت سرطان
پیشرفت تکنولوژی و علم فناوری به کمک انسان آمده است تا در درمان و شناخت بسیاری از بیماری ها کمک کنند و حتی میتوان با شناخت و بررسی درست و به موقع بیماری ها از شدت آن جلوگیری کرد.
یکی از ابزارهایی که با تکنولوژی و پیشرفت علم و به روز شدن فناوری به خدمت انسان در آمده است، «پت اسکن» است؛ شاید از خود بپرسید که پت اسکن چیست؟ قبل از توضیح و بررسی کامل تعریف پت اسکن لازم است گفته شود برای شناخت منشا بسیاری از بیماری ها باید داخل بدن انسان را مورد آزمایش قرار دهند و البته با برخی از مشاهدات و تصاویر میتوان فهمید که بیماری چیست و چگونه آن را مهار کرد؟
حتما شنیده اید که پیشگیری بهتر از درمان است و در واقع همینطور است، شما هرچه پیشگیری های بهتری انجام دهید و مراقبت های ویژه را رعایت کنید خیلی بهتر است تا دچار بیماری و مشکل شوید و سپس به دنبال راه حل برای رفع و درمان آن باشید.
امروزه استفاده از دستگاه پت اسکن به یکی از روشهای معمول برای تشخیص انواع سرطان در اکثر کشورها تبدیل شده است، این دستگاه با استفاده از روشهای نوین و پیشرفته پزشکی هستهای نقش بسزایی در تشخیص به موقع و پیشگیری از گسترش سرطان در بدن بیماران را دارد.
با توجه به این که در سالهای اخیر پیشرفت سرطان، گروههای سنی مختلف را در کشورها درگیر کرده است، استفاده از این دستگاه میتواند از مرگ و میر بسیاری از بیماران با قدرت تشخیص زود و به هنگام جلوگیری کند.
متاسفانه در حال حاضر اکثر بیماران سرطانی کشور زمانی از بیماری خود مطلع میشوند که تومور اکثر سلول های بدن آنان را درگیر کرده و به نوعی کار از کار گذشته است.
پت اسکن چیست؟
باید گفت که، پت اسکن یک روش آزمایش تصویری است که به پزشک این امکان را می دهد تا از وجود بیماری های مختلف در بدن فرد مریض اطلاع پیدا کند.
بسیاری از این بیماریها و مشکلات در واقع به صورت ظاهری و در بدن خود را نشان میدهد و از طرفی برخی دیگر از بیماری ها باید حتما آزمایش هایی گرفته شود؛ پت اسکن نوعی آزمایش تصویری است که داخل بدن را با تمام ناهنجاری ها و بیماری ها نشان خواهد داد.
در این روش ردیاب هایی به داخل بدن بیمار فرستاده می شود تا تفاوت بین بافت سالم و غیرسالم را نشان دهد از پت اسکن می توان برای تشخیص بیماری و مقدار توسعه بیماری در بدن استفاده کرد این دستگاه اغلب برای دیدن چگونگی مراحل پیشرفت در درمان بیماری نیز کاربرد دارد.
و حالا کردستان جزو مراکز انگشت شمار کشور است که به این دستگاه مجهز است، بخش پزشکی هستهای و تصویربرداری مولکولی پتسیتیاسکن بیمارستان کوثر، دارای اتاق اسکن با دستگاه زیمنس و آخرین تکنولوژی روز دنیا، ۲ اتاق جذب بیمار و اتاق تزریق پتاسکن است که پتسیتی تمام اعضای بدن، عضله قلب و مغز را با رادیو داروی FDG انجام می دهد.
این دستگاه برای تشخیص سریع انواع سرطان ها در بیمارستان کوثر سنندج، به عنوان قطب درمان سرطان غرب کشور راهاندازی شد، دستگاه پت سی تی با هزینه ۸۰۰ میلیارد ریال توسط دانشگاه علوم پزشکی کردستان خریداری شده است.
این دستگاه میتواند با ارائه تصویربرداری متابولیک تومورها در کنار آناتومی، تشخیص، پیگیری و درمان انواع سرطان ها را ارتقا دهد و با استفاده از روشهای نوین و پیشرفته پزشکی هستهای نقش بسزایی در تشخیص به موقع و پیشگیری از گسترش سرطان در بدن بیماران دارد و میتواند با تشخیص به هنگام، جان انسانهای بسیاری را نجات دهد.
تا پیش از این بیماران کردستانی برای استفاده از این دستگاه و تشخیص به موقع، راهی شهرهای دیگر میشدند اما اکنون با راه اندازی این مرکز، کردستان به یکی از قطب های تشخیص و درمان سرطان تبدیل شده است.
اکنون می توان گفت چرخه درمان سرطان در سنندج تکمیل شده است و میتوانیم قطب درمان این بیماری در کشور شویم چراکه این دستگاه از جدیدترین و به روزترین دستگاههای شناسایی و درمان سرطان است.
نظر شما